Всичко за отслабването

Дебелите хора умират повече от всякакви болести,
в т.ч. сърце, рак, диабет, артрит, хипертония, жлъчка, черен дроб и пр. Колкото по-голяма е обиколката на талията, толкова по-кратък е животът. Нормата е 1,5 см кожна гънка на корема за мъже и 3 см за жени. Колкото по-голям е коремът, толкова повече инсулин се отделя - а това води до секретиране н цитокини, които възпаляват съдовите стени. За да се заздравят тези възпалени съдови стени, в тях се отлага холестерин, при което съдовете се стеснявват и това увеличава опасността от инфаркт! Най-голям е рискът от инфаркт при мъже с талия над 100 см и жени над 90 см. Ако след 18 г си качил 5 кг, значи риск има. Най-лошо е, ако тлъстините са натрупани на корема.

Непълноценното хранене води до клетъчен глад и затлъстяване.
Прехранен и недохранен = затлъстяване, ССЗ, диабет и рак – основна причина за смъртта (90%). Там, където тези болести ги няма, хората приемат над 75% от калориите от естествени растителни храни. В бедните страни малко хора умират от рак и пр., а главно от инфекции и лоши условия. В богатите ще стане рай, ако се яде правилно.

Съотношение хранителност:калории
За да отслабнем без усилия, при това хранейки се до насита, трябва да ядем високохранителна и нискокалорична храна – главно зеленчуци, плодове и бобови. Диетите не работят – щом ги спреш, качваш пак кг. Забавя се метаболизмът. Целта е не да ядеш малко, а да ядеш това, което трябва – достатъчно фитонутриенти и не повече калории от необходимото. Намаления прием на калории, ако се храним пълноценно, удължава живота.

Празни калории (джънк фууд)
Храни без фитонутриенти и фибри с малка хранителност и много калории, особено ако не се упражнявате, водят до надебеляване и боледуване. Рафинирането (напр. Бяло брашно, нишесте) води до 50-95% намаляване на микроелементите и витамините и 2,5 пъти повече болести - хипер- и хипогликемия, рак, диабет, сърдечно-съдови заболявания. Месо с картофи = болести и надебеляване. Сиренето е източник на наситени мастни киселини. Тлъсто и тестено отива на корема. Мазнините съдържат 9 калории на грам срещу 4 за въглехидратите. Мазнините се складират без усилие и непроменени – от биопсия може да се разбере дали си ял зехтин, масло или тлъсти меса. Да се внимава със сосовете за салата!

Магията на фибрите:
Фибрите (не отделно взети, а като част от суровата растителна храна) предпазват от рак, сърдечносъдови заболявания, хемороиди, запек, разширени вени, диабет и др. Те забавят усвояването на глюкозата и понижават холестерола. Човек се засища с много по-малко калории, защото му се пълни стомахът. Но това е така само ако се яде храна, естествено съдържаща 50-100 грама фибри на ден – т.е те трябва да са част от богата на фитонутриенти диета, която именно е полезна за здравето. Листните зеленчуци са идеалният избор.

Средиземноморска диета
Тя не е просто богата на зехтин, а включва много плодове, зеленчуци, бобови и малко риба, плюс голяма физическа активност (работа). След като в наши дни хората по тези места са включили в храненето си месо, млечни и сладко, те вече не са така здрави и над половината са дебели. От зехтин се пълнее! В него има много калории (освен полезните вит. Е и ненаситени мастни киселини). По-добре сурови ядки и несолени маслини, които намаляват холестерола. Една супена лъжица зехтин е добре за слаби хора, но ако сте пълни, най-добре го изключете от храната си.

Намаляването на калориите води до отслабване
независимо какви храни се ядат. Добре е да се ядат питателни сурови растителни храни, да се намалят калориите, да се повиши физическата активност и да се ограничи зехтинът до 1 ч.л. на ден. Не бива да се готвят растителните храни (губят се витамини и минерали), ако може да се ядат сурови (предпазват от рак). Яжте огромни салати (но не с мазен сос) и поне 4 плода дневно. Добавянето на каквито и да било мазнини намалява съотношението хранителност:калории, пречи на отслабването и е вредно за здравето. Ако ядем зехтин (много калории) и искаме да не дебелеем, трябва да ядем по-малко плодове и зеленчуци, което пък е вредно за здравето.

Фитонутриентите – ключ към здравето:
Ако ядем достатъчно сурови и леко сготвени (на пара) зеленчуци, плодове, ядки и бобови, ще се предпазим от много болести.

Хранителните добавки са най-полезни, ако храненето е правилно.
Не можеш да си купиш здраве в шише – трябва да го заслужиш. Например бета каротинът е само един от около 500 каротеноиди, които се срещат в растителната храна, и отделно взет не е така полезен, за разлика от естествената растителна храна, богата не само на бета каротин, но и на хиляди други полезни съставки

Кое е по-богато на белтък – пържола или броколи?
Пържолата има 5.4 гр./100 кал., а броколито – 11.2 гр/100 кал. В месото повечето калории идват от масти, а в зелените зеленчуци – от протеин. Яденето на растителни протеини е начин да отслабнеш и да си здрав. Листните зелени зеленчуци са най-полезните храни. Салатата от листни зеленчуци е главното ястие!

Течни калории – подсладени напитки – не намаляват апетита. Обем, калории и хранителност изключват апетита. Плодове и зеленчуци (фибри) намаляват апетита. Няма смисъл да се яде малко. Не е правилно да се анализира храната по тегло, а само по калории.
Макдоналдс бургер – рекламира се като 91% без мазнина, но 49% от калориите идват от масти.
Мляко с 2% мазнини – 35% от калориите са от масти. 98% без мазнини – защото има много вода. Нискомаслените млека, сирена и меса изобщо не са нискомаслени спрямо калориите, само спрямо обема. В натуралното мляко 49% от калориите са от масти.
Над 90% от калориите трябва да идват от естествени растителни храни.
Животинският протеин, особено пилето, води до холестерол и рак. Месоядните (вкл. пиле и риба) развиват деменция 2 пъти повече от вегетарианците. Ракът е болест на повишеното ядене на месо и млечни при недостиг на зеленчуци и плодове. Избягването на месо и млечни намалява болести като сърце, рак, кръвно, диабет и затлъстяване. Вегетарианството обаче не е гаранция за добро здраве, ако се яде предимно тестено и сладко. Важното е да се ядат много зеленчуци и плодове.

Остеопороза – най-полезната храна са плодове и зеленчуци. Ряпата, зелето и марулите съдържат много повече калций за 100 кал. от млякото. Месо и мляко = ацидоза = повишена загуба на калций от урината. Не е важно колко калций приемаш, а балансът между усвоения и екскретирания. Задръжката на калций от растенията е по-голяма. Сиренето е глупав избор за снабдяване с калций, защото съдържа твърде много наситени мастни киселини и е главен източник на диоксин (канцероген). Млечните продукти повишават риска от рак на простатата. Ако се намалят млечните и се увеличат доматите, ракът на простата намалява с 41%.

Диетите

Аткинс
много месо – малко растителни = рак, плюс изкуствени витамини – няма смисъл. Вредно е за бъбреците. Щом включиш плодове и зеленчуци, кетозата свършва и пак качваш кила.

Зоната
Гликемичният индекс не е толкова важен, колкото съдържанието на фибри и фитонутриенти за калория. Не е вярно, че само бързото вдигане на инсулина след ядене води до надебеляване. Всички излишни калории се складират като мазнини.
Растителният протеин намалява холестерола, а животинският го покачва.
Сиърс не е мерил ейкозаноидите. Той тежи 95 кг и е 193 см. висок. Той си е изчислил 100 г протеин=400 кал, 44 г мазнини=400 кал, 133 г въглехидрати=530 кал, което прави общо 1330 кал. Основната му обмяна е 2400 кал без упражняване. Т.е. – той би трябвало да губи над 1000 кал./ден., което е равно на около 900 г/седмица. Ако той се е хранел така над 4 г, както твърди, би трябвало да е отслабнал с около 180 кг. Щом казва, че не яде повече от 100 г протеин и 44 г масти, то той яде повече въглехидрати и е извън зоната.

Храни за отслабване
Зеленчуци – 200, плодове – 300, бобови – 500 кал/л.
За сравнение месо – 3000, сирене – 3400, бял хляб, бяло месо, риба, яйце – 1400-1500
Старай се да ядеш поне 500 г сурови и 500 г готвени зеленчуци на ден.

Хранителна плътност:
100 – сурови листни зеленчуци – маруля, спанак, магданоз, салатено цвекло, кейл (зеле)
97 – зелени плътни зеленчуци – артишок, аспержи, броколи, зеле, брюкселско зеле,
целина, краставица, бамя, грах, чушки, алабаш, тиквички, зелен фасул.
50 – не зелени, не скорбелни зеленчуци – цвекло, син домат, гъби, лук, домати, чушки, карфиол
48 – бобови – боб, нахут, соя, леща, 45 – пресни плодове
35 – скорбелни зеленчуци – картофи, тикви, пащърнак, царевица, моркови, ряпа
22 – зърнени;
20 – сурови ядки и семена;
15 – риба;
13 – млечни обезмаслени
11 дивеч, яйца;
8 – червено месо;
4 – натурални млечни
3 – сирене;
2 – тестени;
1 – мазнини;
0 – сладкиши

Зеленчуците не са въглехидрати, а протеини.
Яденето на храни с малка хранителност е лошо за здравето
Животинска храна = много болести
Сурова и леко сварена (на пара) растителна храна = здраве и предпазване от болести

6 седмична програма за отслабване

Първите 6 седмици са най-трудни. След това се преодоляват пристрастията.

1. Неограничени:
сурови зеленчуци и салати – имат ефект на негативни калории. Да се ядат по много! Поне 500 г (цяла маруля, чушки, домати, кълнове) = около 100 кал.
Готвени или на пара зелени зеленчуци – също на корем – поне 500 г. Имат ефект на негативни калории. Ключ – огромни порции! Зелен боб, броколи, тиквички, зеле, бамя, спанак, карфиол, чушки, патладжани и пр.
Бобови – една чиния дневно или повече
Пресни плодове – поне 4 плода, но не на сок, не сушени и не от консерва.

2. Ограничени
готвени скорбелни (картоф, морков и пр) или пълноценни зърнени – не повече от 1 купичка (накисват се за 24 ч.).
сурови ядки и семки – макс. 30 г.
авокадо – макс. 60 г.
Смляно ленено семе – 1 с.л.

3. Забранени
млечни продукти
животински храни
междинни закуски
плодов сок и сушени плодове

4. Подправки
разрешени са всички подправки без сол и без мазнини.

Десет правила:

  1. Започвайте всяко хранене с голяма салата
  2. Яжте плодове на корем
  3. Разнообразие от зеленчуци – вкл. супа с негативни калории
  4. Пазете се от скорбелните (ако не е зелено, значи е скорбялно) и особено от тестените и зърнените, особено ако сте с по-бавен метаболизъм
  5. Яжте бобови 1-2 пъти на ден – намаляват холестерола и захарта
  6. Не яжте животински и млечни продукти – или само нетлъста риба 1-2 пъти седмично и омлет от белтъци веднъж седмично.
  7. Яжте по 1 с.л. мляно ленено семе всеки ден или 3 ореха или соя (или ЕМК и водорасли АФА) заради омега-3 мазнините DHA.
  8. Яжте много малко ядки или семки – не повече от 30 г/ден (една шепичка), и то само сурови (200 кал.)
  9. Яжте много гъби – като заместител на месото – добавяйте ги към боба
  10. Не усложнявайте – направете си план за да знаете винаги какво да ядете.

Закуска – пресни плодове
Обяд – салата, бобови и плодове
Вечеря – салата, задушени зеленчуци, плодове

Поддържащо меню:
Основно правило – 90% от калориите да идват от пълноценни растителни храни и 10% - от животински, които се ползват по-скоро като подправки, за вкус.
Зеленчуци сурови и готвени – 30-70%
Плодове – 20-50%
Бобови – 10-30%
Зърнени, ядки, семена – 5-20%
Риба и обезмаслени млечни – не повече от 2 пъти седмично
Пиле, яйца, мазнини – не повече от веднъж седмично
Телешко, сладкиши, сирене и мляко, маргарин – колкото се може по-рядко.

Това е нискокалорична диета с висока хранителност, при която човек се засища от 1000-2000 калории на ден. Ако тренирате и се товарите физически, просто яжте повече, а не по-калорични храни.
Пишете какво и колко ядете – има ли 0.5 кг сурови зеленчуци и 0.5 кг готвени?
Да не се яде сол – пречи на отслабването, вдига кръвното, предразполага към инфаркт, ускорява съсирването и води до изхвърляне на калций и др. минерали с урината.
Ако сте яли месо, за 1 седмица се детоксикирате, алкализирате и свиквате без месо.
Временно може да се чувства умора.
Противопоказания – някои болести на храносмилателната система.

Ролята на продуктите АкваСорс:
Лесно начало - водорасли, пробиотици, ензими
АФА – DHA, минерали, витамини, естествени, кръв, мозък
Морска Енергия – подобно, имунитет
Коластра – растежни фактори
Антиокс – детоксикация
Супер Бери С - антиоксиданти, вит.С
Лайтън-ап – хром
CoQ10 с хром

Контакти

Издателство "Анхира"
тел. (02) 9628277, (02) 8629249
гр. София, жк. Дианабад,
бл. 43, вх. Б, ет. 1, ап. 18

Холистичен център "Анхира"
тел. 0884 117463
гр. София, жк. Дианабад,
бл. 11, вх. A, ет. 1, ап. 1

Този сайт е собственост на
Анхира ЕООД,
ЕИК: BG130120871
МОЛ: Петър Георгиев Найденов

Доставка

Стандартната цена за доставка на книги е 4 лв.
Срокът за доставка за България е до 3
(обикновено 1-2) работни дни.

При покупки над 50 лв.
доставката е безплатна.

Поръчки, направени през неработни дни
и след 15:00 в работни дни се обработват
на следващия работен ден.