Грижи за черен дроб

Индекс на статията

12 жизнено важни принципа за укрепване на черния дроб

1. Вслушвайте се в тялото си – не яжте, ако не сте гладни и не търпете да ви боли корем от глад. Спрете да ядете, щом се заситите и апетитът ви започне да намалява.

2. Пийте 8-12 чаши вода дневно. Приемайте често по малко вода за да предотвратите сбръчкването на клетките от обезводняване. Избягвайте да пиете много вода, когато се храните.

3. Избягвайте захарта – особено рафинираната захар, която в черния дроб се превръща в тлъстина. Не приемайте никакви изкуствени подсладители. За да се засладите, яжте пресни или сушени плодове, мед или тъмна меласа. Вместо шоколад – рожкови.

4. Спрете да броите калории и да се мерите на кантара – целта на чистенето на черния дроб е да се изчисти и подмлади целия организъм и да се активира обмяната, а не просто да се свалят килограми.

5. Избягвайте храни, които не ви понасят и към които сте алергични. Ако сте сънливи след хранене или коремът ви се подува, вземайте храносмилателни ензими преди ядене или първо яжте салата или плодове. Дъвчете храната си добре и когато се храните, не бързайте. Не прекалявайте с кафето.

6. Добрата хигиена на червата е много важна. Мийте добре плодовете и зеленчуците и не приемайте храни, които са сготвени отдавна, претопляни, или които може да са замърсени с микроби и развалени. Много пакетирани и преработени храни от магазина са тъпкани с консерванти и въпреки това бъкат от микроби, които са в дремещо състояние и може да се активират в организма ви. Избягвайте колбаси и деликатеси.

7. Не се хранете, когато сте стресирани или тревожни – тогава кръвта не циркулира добре през храносмилателната система и черния дроб, и лошото храносмилане води до подуване и газове.

8. Търсете органични, свежи плодове и зеленчуци без пестициди. Купувайте само яйца от свободни кокошки. Избягвайте храни, съдържащи химикали, консерванти, оцветитиели, овкусители и подсладители. Пазарувайте повече от пазара и магазина за полезни храни, вместо от супера.

9. Набавяйте си протеин от различни източници – комбинирайте варива, житни, ядки, семена и пр., а не яжте само животински продукти.

10. Избирайте само качествени хлебни изделия с достатъчно целулоза (влакна), минерали и витамини от групата Б. Истинският хляб от пълнозърнесто брашно, мая, вода и сол е най-добър. Сега се продават много видове хлебни изделия, пълни с консерванти, подобрители и какво ли не – те могат да претоварят черния ви дроб. Не мажете хляба с маргарин и масло – по-добре с тахан, авокадо или хумус.

11. Ликвидирайте запека – яжте много сурови плодове и зеленчуци и пийте достатъчно вода (30 мл/кг). Приготвяйте си сами или си купувайте пълноценно мюсли.

12. Избягвайте наситените или хидрогенирани мазнини – мас, лой, масло, маргарин. Те задръстват черния дроб, забавят обмяната и водят до качване на килограми, хормонален дисбаланс, мастна дегенерация на черния дроб и т.н. Приемайте предимно различни видове студено пресовано растително олио и рибено масло, които са богати на ненаситени (незаменими, есенциални) мастни киселини.

Издателство "Анхира"
тел. 02 8629249, 0888431085
гр. София, жк. Дианабад,
бл. 43, вх. Б, ет. 1, ап. 18
Понеделник-петък 9-17 ч.

Холистичен център "Анхира"
тел. 0888 540442
гр. София, жк. Дианабад,
бл. 11, вх. A, ет. 1, ап. 1

Този сайт е собственост на
Анхира ЕООД, BG130120871
МОЛ: Петър Георгиев Найденов

Доставка

Стандартната цена за доставка на книги е 5 лв. Срокът за доставка за България е до 3 работни дни.

При покупки над 70 лв. доставката е безплатна.

Поръчки, направени през неработни дни и след 15:00 в работни дни се обработват на следващия работен ден.